KEHITYS Tämä on palvelun kehitysversio
Mittarit

Kansainvälinen ravitsemus- ja hygieniatautitaakkojen vertailu

Mittari kuvaa ravitsemukseen liittyvän ja toisaalta hygieniaan liittyvän tautitaakan suhdetta kaikissa maailman maissa ja muutamalla muulla alueella. Ravitsemukseen kuuluvat liiallinen suolan, transrasvojen, punaisen lihan, prosessoidun lihan, sokerijuomien ja transrasvojen saanti ja toisaalta liian vähäinen hedelmien, kasvisten, palkokasvien, kokojyväviljan, pähkinöiden, maidon, kuitujen, kalsiumin sekä omega3- ja tyydyttymättömien rasvahappojen saanti. Hygieniaan puolestaan kuuluvat likainen vesi, huono sanitaatio ja käsienpesumahdollisuuksien puute. Hygieniassa ei siis ole mukana suoranaisia elintarvikkeisiin liittyviä mikrobiriskejä, mutta ne todennäköisesti korreloivat hyvin vesihygieenisiin riskeihin.

Asteikot ovat logaritmisia. Ravitsemukseen liittyvät riskit vaihtelevat maiden välillä yli kymmenkertaisesti, ja hygieniariskit vaihtelevat yli tuhatkertaisesti. Data on peräisin Washingtonin yliopiston IHME-instituutista. Data ja laskenta on kuvattu yksityiskohtaisesti tietokiteessä Opasnet-verkkotyötilassa.

Kuvaaja

KEHITYS Tämä on palvelun kehitysversio